Assalamualaikum wm
Saudara dan saudari yang dimuliakan
Marilah kita mengambil peringatan yang berguna ini sebelum terlambat....
Kuala Lumpur: Seorang dari tiga rakyat
Malaysia mengalami masalah tekanan darah tinggi disebabkan pengambilan garam
berlebihan.
Ketua Penolong Pengarah Kanan Bahagian Kawalan
Penyakit Kementerian Kesihatan, Dr Feisul Idzwan Mustapha berkata, berdasarkan
kajian pada 2008 tidak semua menyedari mereka mengalami masalah berkenaan
sehingga dirujuk kepada doktor.
“Kebanyakan kita mengambil garam melebihi apa
yang badan kita perlukan menerusi makanan yang dimakan. Garam sama ada
berbentuk serbuk putih biasa atau tersembunyi di dalam bahan perasa tambahan
mempunyai kandungan sodium yang tinggi dan ia boleh menjejaskan kesihatan,”
katanya.
Beliau berkata demikian ketika ditemui di
Seminar Kesedaran Garam di Institut Pengurusan Kesihatan, semalam.
Dr Feisul berkata, mengikut Panduan Pemakanan
Malaysia (2010) pengambilan garam yang disarankan adalah lima gram bersamaan
2,000 miligram (mg) sodium saja dalam sehari.
“Jika mengikut ukuran biasa, jumlah
pengambilan yang disarankan tidak boleh melebihi satu sudu teh sehari.
Artikel ini disiarkan pada HM : Jumaat, 6
Februari 2015 @ 8:48 AM
No comments:
Post a Comment